Arbeidsovereenkomst horeca, welke smaken zijn er?

26-03-21

Zoals elke sector is ook de horeca verplicht om zijn medewerkers een contract te bieden wanneer zij in dienst zijn. Als ondernemer heb je de keuze uit een aantal contracten. In deze blog zetten we de verschillende arbeidsovereenkomsten horeca en de verschillende mogelijkheden en bijkomende verplichtingen uiteen.

Arbeidsovereenkomst horeca, welke smaken zijn er?

Zoals elke sector is ook de horeca verplicht om zijn medewerkers een contract te bieden wanneer zij in dienst zijn. Als ondernemer heb je de keuze uit een aantal contracten. In deze blog zetten we de verschillende arbeidsovereenkomsten horeca en de verschillende mogelijkheden en bijkomende verplichtingen uiteen.

Het soort contracten in de horeca is erg afhankelijk van het soort horecabedrijf dat je hebt. Een strandtent heeft een heel ander personeelsbestand nodig dan een 3-sterrenrestaurant dat al maanden van tevoren elke avond volgeboekt zit. Het eerstgenoemde horecabedrijf kan vaak een week van te voren pas een definitieve planning maken op basis van de weersvoorspelling, het tweede bedrijf weet al weken vooraf hoeveel mensen ze op welke dag nodig hebben. De een zal met een flexibele schil werken, de ander met voornamelijk vaste medewerkers die vaste uren draaien.

Horecacontracten, welke soorten zijn er?

Kort gezegd zijn er twee soorten arbeidsovereenkomsten in de horeca: contracten voor bepaalde tijd en contracten voor onbepaalde tijd. Horecacontracten voor bepaalde tijd bestaan in verschillende vormen. Voor beide soorten geldt dat dit zowel parttime als fulltime dienstverbanden kunnen zijn.

Een contract voor bepaalde tijd wil zeggen dat je met je werknemer een arbeidsovereenkomst hebt gesloten voor een bepaalde periode. Deze periode mag iedere willekeurige lengte hebben, de begin- én einddatum moeten wel vermeld staan in het contract. Het contract eindigt automatisch. De werkgever is wél verplicht om een minimaal een maand voordat de arbeidsovereenkomst horeca eindigt de werknemer hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen. Dit is de aanzegplicht, deze plicht geldt voor alle contracten die zijn aangegaan voor een periode van zes maanden of langer. In een horecacontract leg je een aantal zaken vast, zoals bijvoorbeeld de opzegtermijn bij tussentijds opzeggen. Alle afspraken die in het contract staan moeten in overeenstemming zijn met de horeca-cao die geldt op het moment van afsluiten.

Een contract voor onbepaalde tijd noemen we ook wel een vast contract. Hierbij is er geen vastgestelde einddatum aan de arbeidsovereenkomst gebonden. Vaak krijgt een medewerker een vast contract na één of meerdere tijdelijke contracten.

Verschillende types tijdelijke contracten in de horeca, wat zijn de mogelijkheden?

Eerder bespraken we al de parttime en fulltime bepaalde en onbepaalde tijd arbeidsovereenkomsten horeca voor vaste medewerkers en de seizoenwerkers. Maar welke types tijdelijke contracten zijn er nog meer? Veel horecazaken werken met flexmedewerkers, zij hebben geen vaste uren per week. Er zijn verschillende soorten flexwerkers:

  • Invalkrachten/seizoenwerkers
  • (Horeca)uitzendkrachten
  • Oproepkrachten
  • Freelancers/ZZP’ers
  • Medewerkers via payroll

Een invalkracht of seizoenwerker werkt volgens de horeca-cao op basis van een arbeidsovereenkomst horeca. In de cao zijn specifieke regels opgenomen voor deze categorieën medewerkers. Voor een invalkracht geldt dat het werk van incidentele aard is en geen vaste omvang heeft.

Oproepkrachten werken op afroep voor jou als werkgever. Ze hebben geen vaste uren. Er zijn drie varianten van het oproepcontract:

  • De voorovereenkomst;
  • Het nul-urencontract;
  • Het min-maxcontract.

Elke contractvorm heeft zijn eigen regels. De salarisadministratie van deze medewerkers en van medewerkers in het algemeen is een belangrijke, maar complexe taak. Dit kan je zelf doen, maar je kan er ook voor kiezen om dit uit te besteden en daarmee ook het opstellen van de verschillende arbeidsovereenkomsten horeca uit te besteden.  De ervaren HR-medewerkers van Fooks vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden van deze contracten voor oproepkrachten en kijken met je mee wat voor jouw bedrijf de beste oplossing is.

Externe krachten

Uitzendkrachten vallen onder de uitzend-cao. Hun arbeidsovereenkomst loopt bij het uitzendbureau en je betaalt als ondernemer een bedrag aan het uitzendbureau voor het afgesproken aantal uren. Uitzendkrachten worden ingezet voor werk dat van tijdelijke aard is. Uitzendkrachten zijn relatief duur, je doet niet zelf de werving en selectie en hebt dus geen of weinig invloed op wie je als tijdelijke kracht krijgt. Voordeel is dat de werknemer niet bij jou in dienst is en het juridisch werkgeverschap dus niet bij jou ligt. Houd er wel rekening mee dat je wel verantwoordelijk bent voor de arbeidsomstandigheden en je dus aansprakelijk bent in het geval van een bedrijfsongeval. Controleer bij je verzekering of uitzendkrachten ook onder je aansprakelijkheidsverzekering vallen.

Freelancers en ZZP’ers werken zonder arbeidsovereenkomst horeca. Je huurt ze in voor een bepaalde klus of een bepaalde periode en zij sturen je een factuur voor hun gewerkte uren. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belastingen, sociale premies en verzekeringen. Het is wel belangrijk om te letten op juridische en fiscale valkuilen. De belangrijkste hiervan is verkapt dienstverband. Wanneer de arbeidsrelatie te veel lijkt op een betrekking in loondienst, kan de belastingdienst alsnog betaling van loonbelasting en sociale premies aan jou opleggen.

Een andere interessante optie is medewerkers via payroll in dienst nemen. Net als bij uitzendkrachten zijn je werknemers niet bij jouw horecabedrijf in dienst, maar bij de uitlener, in dit geval het payrollbedrijf. Het grote verschil is dat je bij zelf de werving en selectie van je personeel doet. Dat maakt het goedkoper dan een uitzendkracht inhuren, maar nog veel belangrijker: je kiest zelf de mensen die in jouw zaak komen werken en kan dus zelf de kwaliteit van je zaak waarborgen. Het juridisch werkgeverschap ligt bij de uitlener, zij nemen de salarisadministratie en de werkgeversrisico’s op zich. Voor je werknemers is er geen verschil of ze bij jou in dienst zijn of bij het payrollbedrijf, ze krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die bij jou in dienst zijn. Je bepaalt namelijk zelf de voorwaarden.

Payroll biedt het beste van twee werelden: jij kan je eigen team samenstellen en je bedrijf runnen zoals je dat voor ogen hebt en tegelijkertijd heb je geen omkijken naar de salarisstroken en -uitbetalingen, contracten opstellen, verlengen en beëindigen en personeelsdossiers bijhouden. In combinatie met de gratis app van Fooks wordt het helemaal makkelijk: hier heb je al deze zaken bij elkaar op één platform en maak je heel simpel roosters, houd je verzuim en verlof bij en heb je inzicht in je financiën.

Wil je meer weten over de verschillende arbeidsovereenkomsten horeca, het opstellen van contracten of de mogelijkheden van het uitbesteden hiervan? Neem dan gerust contact met ons op! Wil je meer weten over ons gratis personeelsplatform of de mogelijkheden van payroll? We vertellen je er graag meer over in een demo.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.