Wat zijn de payroll-kosten in de horeca, wat levert het op?

  • Leestijd 2 - 5 minuten
  • 05/03/21
Wat zijn de payroll-kosten in de horeca, wat levert het op?

Het fenomeen payrolling is voor veel horecaondernemers geen onbekend terrein meer. Zeker in de onzekere tijden voor de horeca die veroorzaakt worden door de maatregelen tegen het coronavirus zijn loonkosten een last die zwaar kunnen drukken op de schouders van de ondernemer. Payrolling kan hier een oplossing voor bieden. Payrolling is iets dat je moet uitbesteden, maar wat zijn nu de payroll-tarieven waar je rekening mee moet houden en wat krijg je daarvoor?

Onzekere tijden

Sommige horecaondernemers hebben hun personeel moeten ontslaan door de coronacrisis, anderen hebben hun personeel nog altijd in dienst. In beide gevallen lastige keuzes, want in het eerste geval weet je niet of die werknemers waar je zo blij mee was straks nog terugkomen en in het tweede geval draai je al maanden op voor een deel van de loonkosten zonder dat er een cent omzet binnenkomt.

Hoe gaat het straks als de horeca eindelijk weer open mag? Is je team nog compleet? Onder welke voorwaarden mag de horeca straks weer open, hoeveel mensen mag je binnen en buiten ontvangen? We kennen allemaal de beperkingen van de vorige keer dat de horeca weer open mocht. Kan je daarmee wel al je personeel aan het werk houden? Voor hoeveel uur moet je weer personeel aannemen? Niemand die het weet, maar als ondernemer moet je je al wel voorbereiden op eindelijk weer open mogen. Ineens staan alle horecazaken ervoor zoals een seizoensgebonden bedrijf: je moet er klaar voor staan, maar de drukte, en daarmee de inzet van personeel, is afhankelijk van externe factoren die nog onbekend zijn en die ook zomaar weer kunnen veranderen. Loonkosten zijn slechts één van de hoofdbrekens van horecaondernemers op dit moment, maar wel één waar je goed over na moet denken.

Voordelen van payrolling in de horeca

Payrolling biedt in dit geval een mogelijke oplossing: je betaalt alleen kosten over gewerkte uren, de payroll-organisatie neemt het juridisch werkgeverschap over. Alle arbeidsrechtelijke risico’s en administratieve handelingen zijn voor de payroll-organisatie. Je loonkosten zijn stabiel, je ontvangt als ondernemer alleen een factuur voor de gewerkte uren. Er is bijvoorbeeld geen sprake van stijging in de loonkosten als werknemers zich ziekmelden, of bijvoorbeeld in quarantaine moet zonder dat ze iets mankeren. Iets dat het afgelopen jaar ineens de normaalste zaak van de wereld geworden is. Wel een zaak waarbij jij als ondernemer opdraait voor de kosten als je de juridisch werkgever bent.

Ook zonder extreme omstandigheden als de coronacrisis biedt payrolling nog meer voordelen voor horecaondernemers:

  1. Geen werkgeversrisico’s, extra reserves en afdrachten
    Het loon dat je een werknemer betaalt, vormt slechts een deel van de indirecte loonkosten. Behalve vakantiegeld en sociale lasten, betaal je als werkgever ook loon door tijdens vakantie, (langdurige) ziekte, feestdagen en bijzonder verlof. Wanneer je kiest voor payrolling zitten deze kosten allemaal bij het payroll-tarief inbegrepen. Alle arbeidsrechtelijke, juridische en financiële risico’s worden overgenomen.

  2. Geen tijd meer kwijt aan salarisadministratie
    De salarisadministratie kan een hoop tijd kosten, zeker als administratie niet je favoriete bezigheid is. Naast de maandelijkse salarisadministratie heb je ook te maken met de personeelsadministratie. Deze twee zaken kunnen behoorlijk wat tijd vergen die je waarschijnlijk liever besteedt aan ondernemen. Bij payrolling neemt de payroller deze administraties over. Bij Fooks zit dit inbegrepen in de kosten voor horeca payrolling.

  3. Geen extra accountantskosten
    Bij vragen over cao, ziek- en herstelmeldingen, complexe personeelsvragen, het opstellen van loonstroken en arbeidsovereenkomsten ben je al snel aangewezen op je accountant of boekhouder. Elke keer dat je hen inschakelt, betaal je daar voor. Samenwerken met een payroll-organisatie betekent dat je altijd een beroep kan doen op een professionele partner als Fooks voor al deze kwesties, zonder extra kosten. We denken graag met je mee, geven advies en zijn op de hoogte van de laatste wetswijzigingen en veranderingen in de cao.

  4. Geen investeringen in software
    Wanneer je zelf de personeelsadministratie doet, heb je daar software voor nodig. Bij payrolling hoef je niet te investeren in deze software, omdat de payrollorganisatie deze administratie voor je doet en de benodigde software inbegrepen zit in de kosten voor het payrollen. Daarnaast biedt Fooks de mogelijkheid om al je personeelszaken onder te brengen bij één partner. Door de integratie met de gratis Fooks app is alles van payrolling, personeelsplanning, verzuimregistratie tot personeelsdossier terug te vinden in één omgeving.

  5. Runnen van je bedrijf in eigen hand
    Je medewerkers zijn weliswaar op papier niet bij jou in dienst, maar je blijft degene die bepaalt en de keuzes maakt. Werving en selectie van personeel houd je in eigen hand, je bepaalt zelf het bruto uurloon dat de werknemer wil betalen, je maakt zelf de planning en bepaalt wie je inzet en je stuurt zelf je medewerkers aan. De payroll-organisatie ontfermt zich alleen over de salaris- en personeelsadministratie. Dat neemt je veel werk uit handen waardoor je meer tijd hebt voor het runnen van je bedrijf. De kwaliteit van je personeel houd je dus zelf in de hand!

Wat kost payrolling in de horeca?

De payroll-kosten bestaan uit het brutoloon van de medewerker vermenigvuldigd met de omslagfactor die de payroll-organisatie hanteert. Deze omslagfactor is opgebouwd uit een aantal elementen, zoals vakantiedagen en -geld, sociale premies, verzuimrisico, pensioen, werkgeverslasten en de bureaumarge van het payrollbedrijf.

Om een goede afweging te maken of payrolling voor jouw bedrijf interessant is, is het belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen je huidige situatie en payroll, maar ook tussen verschillende payroll-organisaties.

Het is belangrijk om niet alleen naar directe kosten zoals reserveringen en sociale lasten te kijken om een goede vergelijking te kunnen maken tussen medewerkers zelf in dienst hebben of via payroll. Het is belangrijk om ook te kijken naar indirecte kosten die (kunnen) komen kijken bij werkgeverschap en je huidige situatie. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld:

  • Accountantskosten, bijvoorbeeld kosten voor het opmaken van arbeidsovereenkomsten en loonstroken.
  • Kosten bij juridische (personeels)zaken, bijvoorbeeld advocaatkosten of loondoorbetaling bij een arbeidsconflict.
  • Administratiekosten, bijvoorbeeld loon- en personeelsadministratie door de boekhouder, maar denk ook aan je eigen uren die betaald moeten worden als het zelf doet.
  • Kosten risico’s bij contracten, bijvoorbeeld de transitievergoeding die je wettelijk moet betalen bij ontslag.
  • Kosten voor ziekteverzekering, niet alleen de premie, maar bijvoorbeeld ook het aantal weken eigen risico en de kosten voor Wet Poortwachter.

Payroll-tarieven

Er zijn kosten verbonden aan payrolling, maar omdat je al je personeelszaken bij één bedrijf onderbrengt, zelf geen werkgeversrisico’s meer loopt en geen diensten bij meerdere bedrijven inkoopt, levert de keuze voor payrolling vaak juist besparingen op. Je betaalt een vast payroll-tarief per gewerkt uur en that’s it. Geen indirecte kosten meer op het gebied van personeel en geen werkgeversrisico meer.

Als je besluit dat payrolling voor jou interessant is, dan is het van belang om de aanbieders goed met elkaar te vergelijken. De kosten voor payrolling in de horeca kunnen nogal verschillen tussen aanbieders. Dit verschil zit in de hoogte van de omslagfactor, omdat niet iedere aanbieder dezelfde kosten en werkzaamheden op zich neemt. De hoogte van de omslagfactor alleen zegt dus niet zoveel, het is belangrijk om precies te weten wat er inbegrepen is bij de omslagfactor, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

De belofte van Fooks

Wanneer je payrollt bij Fooks regelen we alles rondom jouw medewerkers. Hiervoor betaal je een vast payroll-tarief, gebaseerd op het loon van je medewerker. We zijn hierin altijd transparant, zonder onverwachte kosten. Bij een samenwerking met Fooks zijn de volgende kosten, werkzaamheden en voordelen inbegrepen:

  • Loon
  • Vakantiegeld
  • Vakantiedagen
  • Sociale lasten
  • Pensioen
  • Arbo-dienstverlening
  • Verzuimrisico
  • Contractbeheer
  • Salarisadministratie
  • Betrokken en ervaren sparringpartner op het gebied van personeelszaken
  • Gratis gebruik van ons alles-in-1 online personeelsplatform
  • Meer flexibiliteit, minder risico’s en meer ruimte voor jou als ondernemer

Volgens ons betekent payrolling de vrijheid om te ondernemen. Doen waar je goed in bent. Wil je meer weten over de mogelijkheden van payrolling in de horeca? Neem dan contact op met Max. Ontvang je liever direct een voorstel op maat, klik dan hier.