Wat zegt de horeca-cao over werken op feestdagen?

27-03-25

Op dagen dat veel mensen vrij zijn, draaien restaurants en cafés op volle toeren. Werken op een feestdag is in de horeca dan ook eerder regel dan uitzondering. Wat zegt de horeca-cao over werken op een feestdag? We zetten de belangrijkste afspraken voor 2025 op een rij. Zo weet je als werkgever waar je aan toe bent.

Wat zegt de horeca-cao over werken op feestdagen?

Zo zit het in 2025

In de horeca-cao van 2025 is afgesproken dat een medewerker die op een officiële feestdag werkt, recht heeft op tijd voor tijd. Voor elk uur dat je medewerker werkt op een feestdag, heeft zij of hij recht op vrije tijd op een ander moment: je medewerker hoeft dan geen vakantie-uren in te leveren. Deze vrije tijd moet je medewerker binnen drie maanden na de gewerkte feestdag opnemen. Kan dat niet? Dan betaal je als werkgever een toeslag van 50% van het uurloon voor de gewerkte uren. Feestdagencompensatie geldt niet voor medewerkers die (nog) geen vakkracht zijn. 

Elke dag feest?

Omdat feestdagen vaak drukke dagen zijn voor een horecaondernemer, gaat de horeca-cao ervan uit dat er op een feestdag volgens het reguliere rooster wordt gewerkt. Dat houdt in dat een medewerker die normaal gesproken op maandag werkt, ook werkt als er een feestdag op maandag valt. Schakel je extra mensen in om de drukte op te vangen? Dan hebben die op een erkende feestdag recht op feestdagencompensatie. Officiële feestdagen zijn bijvoorbeeld eerste en tweede kerstdag, 1 januari en Koningsdag. Maar Goede Vrijdag is geen officiële feestdag: een werknemer heeft die dag geen recht op compensatie. In het overzicht zie je wat in 2025 in Nederland wel en geen officiële feestdagen zijn. 

 

Feestdag Datum Feestdag volgens horeca-cao
Suikerfeest (Eid al-Fitr) Zondag 30 maart 2025 Nee
Goede Vrijdag Vrijdag 18 april 2025 Nee
Eerste Paasdag Zondag 20 april 2025 Ja
Tweede Paasdag Maandag 21 april 2025 Ja
Koningsdag Zaterdag 26 april 2025 Ja
Bevrijdingsdag Maandag 5 mei 2025 Nee
Hemelvaartsdag Donderdag 29 mei 2025 Ja
Eerste Pinksterdag Zondag 8 juni 2025 Ja
Tweede Pinksterdag Maandag 9 juni 2025 Ja
Eerste Kerstdag Donderdag 25 december 2025 Ja
Tweede Kerstdag Vrijdag 26 december 2025 Ja
Nieuwjaarsdag Donderdag 1 januari 2026 Ja

 

Suikerfeest is wel feest, maar niet officieel

Voor islamitische medewerkers is het Suikerfeest natuurlijk een belangrijk feest. Maar zoals je in het overzicht ziet is dat in de horeca-cao geen officiële feestdag. Medewerkers die op deze dag werken, krijgen dan ook geen feestdagencompensatie. Wil je medewerker vrij hebben op Suikerfeest? Dan kun je die laten ruilen met een andere feestdag, bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag. Is ruilen niet handig en wil je medewerker toch vrij zijn, dan moet zij of hij een vakantiedag opnemen.

Een wisselend rooster

Heb je medewerkers met een wisselend rooster en rooster je ze in op een officiële feestdag, dan hebben die medewerkers recht op compensatie. Werkt je medewerker op een bepaalde feestdag liever niet? Dan moet je als werkgever kijken of je haar of hem op een andere dag kunt inroosteren. Lukt dat niet, en wil je medewerker toch echt vrij zijn op die dag, dan moet je medewerker een vakantiedag opnemen.

Een vast rooster

Heb je ook medewerkers met een vast dienstrooster en doen die werk dat je op een feestdag niet aanbiedt (denk aan iemand met een administratieve functie) dan hebben zij recht op een doorbetaalde vrije dag. Wil je die medewerker op die werkdag wel werk geven, dan kan dat. In dat geval heeft die medewerker recht op feestdagencompensatie. 

Heb je nog meer vragen over werken op feestdagen? We zijn er voor je. 

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.