De beste horeca software: wat is er en wat heb je nodig?

 • Door Mylon Poelen

 • Leestijd 2 - 5 minuten
 • 26/06/20
De beste horeca software: wat is er en wat heb je nodig?

Software is essentieel voor iedere horecaonderneming. Het bijhouden van gegevens in programma’s als Excel is tijdrovend en vaak onnauwkeurig. Door de juiste systemen in te zetten en processen te automatiseren, krijg je inzicht in gegevens en heb je meer tijd over voor taken op de werkvloer.

Wat zijn de mogelijkheden? Wij zochten het voor je uit.

Soorten horeca software

 • Kassasysteem software
  Een goed kassasysteem is cruciaal voor elke horecaonderneming. Met een kassa kun je afrekenen, maar er zijn ook systemen die je inzicht geven in gegevens. Een POS systeem biedt je de mogelijkheid om je kassa administratie uit te voeren en je klantgegevens, verkoopstatistieken, voorraadbeheer en omzet bij te houden.

  Door inzicht te creëren en gemakkelijk reportages uit te kunnen draaien, kun je bijschaven waar nodig. Want wat doe je als dat nieuwe gerecht vaker wordt besteld dan verwacht? Of als blijkt dat de bezorgingen met 30% zijn gestegen?

 • Planningssoftware
  Handmatig werkroosters maken kost een hoop tijd en is een ingewikkelde klus, maar dat hoeft het niet te zijn. Personeelsplanning software geeft je inzicht bij het maken van een rooster en het beheren van je personeelskosten. Maak eenvoudig en overzichtelijk een planning op maat, bekijk direct de beschikbaarheid van alle medewerkers en beheer statistieken zoals omzet, loonkosten en productiviteit.

  Plannen is nog nooit zo makkelijk en overzichtelijk geweest. Door de juiste zaken op te nemen in je online personeelsdossier, kun je je focussen op de productiviteit van je team. Competenties, arbeidsvoorwaarden, verlof en verzuim. En dat allemaal binnen handbereik.

 • Boekhoudsoftware
  Het bijhouden van je administratie is wettelijk verplicht. Niet alleen vormt het de basis van je belastingaangifte, het geeft je ook een goed beeld van hoe je zaak ervoor staat. Als ondernemer wil je inzicht in je cijfers zodat je tijdig kan bijsturen indien nodig.

  Met boekhoudsoftware hoef je steeds minder tijd aan je boekhouding te besteden, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere zaken. Verkoop- en inkoopfacturen, betalingen en de btw die je moet afdragen worden inzichtelijk gemaakt met een boekhoudprogramma. Koppel dit programma aan je kassa software en integreer klanten, leveranciers, facturen en betalingen. Door al deze automatiseringen bespaar je een hoop tijd.

 • Reserveringssoftware
  Het gebruik van een reserveringsysteem brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen voor jou als ondernemer, maar ook voor de gast. De gast kan direct zien wanneer er een plek vrij is om dit vervolgens af te stemmen op zijn/haar agenda. Zelf heb je altijd real-time inzicht in welke reserveringen er lopen en hoef je minder telefoontjes op te nemen. Wil je verzekerd zijn van omzet? Laat de gasten aanbetaling doen om de reservering definitief te maken.

Waar let je op bij de keuze van horeca software?

Het is van belang om een duidelijk beeld te vormen over de interne organisatie. Stel vast welke functionaliteiten er nodig zijn en welke bedrijfsprocessen ondersteund moeten worden. Denk hierbij aan vragen als:

 • Wordt er al software gebruikt?
 • Welke software wordt nu gebruikt?
 • Welk probleem moet de nieuwe software oplossen?
 • Hoe kan de software ons helpen?
 • Welke functionaliteiten zijn een must?
 • Moet de software compatibel zijn met andere systemen?
 • Hoeveel budget is er beschikbaar?

Nadat je in kaart hebt gebracht waar het systeem minimaal aan moet voldoen, kan je in gesprek gaan met verschillende partijen om te kijken welke software het beste bij de onderneming past.

Hoeveel kost horeca software?

De mogelijkheid in aanschaf is sterk afhankelijk van welk type software je wilt aanschaffen en aan welke functionaliteiten dit moet doen. Je kan software kopen, huren, leasen, gratis gebruiken of online licenties aanschaffen.

Betaal je per gebruiker van de licentie? Of wordt het op basis van intensiteit berekent? Moet er jaarlijks een vast bedrag aan onderhoud worden betaald? Zit je vast aan een contract? Kijk of de prijsafspraken duidelijk zijn en of er geen verborgen kosten zijn.

Kortom

Het is dus erg belangrijk dat je je als ondernemer bewust bent van de verschillende soorten tools en welke je erbij zullen helpen om te groeien op zowel financieel als strategisch vlak. Door goed te onderzoeken en vergelijken, weet je precies waar je aan toe bent.

Fooks

Fooks is een software pakket welke zich gespecialiseerd heeft in de horeca en retail. Op dit alles-in-1 personeelsplatform kun je als onder andere plannen, roosteren, uren klokken, verlof en verzuim registreren. Daarnaast hebben je medewerkers via de app toegang tot onder andere het rooster, hun arbeidsvoorwaarden en loonstroken. Dit pakket is gratis in gebruik. Dit streep de kosten maar vast door en gebruik dat budget voor andere doeleinden! Geen adertjes, gewoon echt gratis in gebruik en dat blijft ook zo!