Studenten werven horeca, hoe vind je ze én hoe houd je ze?

05-11-21

De personeelstekorten in de horeca zijn gigantisch. Vakkrachten zijn heel moeilijk te vinden, maar ook de flexibele schil is lastig in te vullen. Waarom is studentpersoneel zo moeilijk te vinden? Hoe en waar werf je ze? En hoe behoud je je studentpersoneel? Wij beschrijven de mogelijke oorzaken en geven tips.

Studenten werven horeca, hoe vind je ze én hoe houd je ze?

Zoals we al eerder schreven zijn de personeelstekorten in de horeca gigantisch. Vakkrachten zijn heel moeilijk te vinden, maar ook de flexibele schil is lastig in te vullen. Waar je voorheen struikelde over de studenten die een bijbaantje in de horeca zochten, lijkt het nu zoeken naar een speld in een hooiberg. Studenten werven in de horeca is een uitdaging geworden. Dat heeft meerdere oorzaken en aan sommige van die oorzaken valt iets te doen.

Waarom is studentpersoneel horeca ineens zo lastig te vinden?

Al voor de coronacrisis was het lastiger om studentpersoneel horeca te vinden, nu lijkt het soms zelfs onmogelijk. Hiervoor zijn een aantal oorzaken te bedenken. De studiebeurs van studenten was de afgelopen jaren standaard een lening. Elke dag dat ze studeren kost letterlijk geld. Dit maakt het niet aantrekkelijk om (veel) te gaan werken naast hun studie. Hoe langer ze studeren, hoe hoger de lening wordt die ze aan het eind van de rit terug moeten betalen. Inmiddels is besloten om dit terug te draaien, de studiebeurs is niet langer een lening, maar hoe het dan wel ingericht gaat worden is nog onduidelijk. In sommige gevallen springen ouders financieel bij, maar dat geldt lang niet voor alle studenten. Dus sommige studenten zullen toch een bijbaan moeten hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Waar ligt dan de oorzaak dat studenten werven voor de horeca zo lastig is?

Heeft de horeca een imagoprobleem en is het daarom zo moeilijk om studentpersoneel horeca te werven? Dat is lastig te zeggen. De horeca is populair onder studenten, dus het zou niet lastig moeten zijn om studentpersoneel horeca te werven. De horeca staat echter niet bekend om riante salarissen en op dat vlak valt er nog wel wat winst te behalen. Wanneer je in de horeca net zoveel verdient als in een andere branche waarbij je niet elk weekend, feestdagen en de nachten hoeft te werken, dan is het misschien niet vreemd dat studenten voor andere bijbanen kiezen. Dat betekent niet dat je studentpersoneel horeca vijftien euro per uur moet betalen, maar iets meer dan minimumloon kan wel de moeite lonen om aantrekkelijker te zijn als werkgever. Uiteraard kijk je hierbij wel naar leeftijd en ervaring. Iemand met ervaring zal sneller en efficiënter werken dan iemand die nog nooit in de horeca gewerkt heeft. Iemand met ervaring kan ook andere medewerkers inwerken. Deze ervaring en de mogelijkheden en voordelen die dat jou biedt, wil de (potentiële) medewerker ook graag terugzien in zijn of haar loon.

Hoe en waar werf je studentpersoneel horeca?

Iedereen kent de gangbare manieren om studentpersoneel horeca te werven: via je socialmediakanalen, via je website, posters in je zaak of op de hogeschool en universiteit. Toch blijkt dat vaak niet genoeg. Hoe kan je dan wel studenten werven voor de horeca?

  • Stap eens direct af op studenten die regelmatig in je zaak komen. Op basis van hoe ze als gast zijn kan je al een eerste beoordeling maken van hoe hij of zij is. Kies voor degenen met de open en enthousiaste houding, dat zijn kwaliteiten die je zoekt in je personeel.
  • Zitten er horecaopleidingen in de buurt? Informeer daar eens naar mogelijke samenwerkingen op het gebied van stagiaires of leerlingen. Denk ook eens aan samenwerkingen op het gebied van gastlessen. Het zorgt ervoor dat de studenten jouw zaak leren kennen en jij top of mind bij hen bent wanneer ze een (bij)baantje zoeken. Ook zou je gericht hier kunnen flyeren of adverteren dat je op zoek bent naar studentpersoneel horeca.
  • Samenwerken met andere horecazaken. Dat klinkt misschien vreemd, maar door gezamenlijk (student)personeel horeca te werven en opleidingen in te kopen kunnen medewerkers zich beter ontwikkelen en vermindert de uitstroom. Personeel rouleert tussen de zaken waardoor zij meer vastigheid hebben in het aantal uur dat ze kunnen werken en de ondernemers hebben hierdoor studentpersoneel horeca dat breed ontwikkeld en ingewerkt is. Je kan hiervoor een aparte coöperatie of academie oprichten, maar de horecazaken kunnen dit personeel ook via payroll in dienst nemen. Op die manier betaal je alleen voor de uren die ze in jouw zaak werken en hoef je niet om te kijken naar de werkgeversverplichtingen. Voor de werknemer werkt dit ook prettig: zij kunnen hun uren gewoon bij één partij declareren en krijgen via het payrollbedrijf uitbetaald. In Haarlem en op Texel zijn dergelijke samenwerkingsinitiatieven al gestart.
  • Zoek de samenwerking met studenten/studieverenigingen en studentensportclubs. Benader ze met een sponsorvoorstel: jij sponsort met jouw zaak de vereniging of club als zij één medewerker aanleveren die bijvoorbeeld minimaal twee diensten in de week werkt en minstens xx tijd in dienst blijft.

Hoe behoud je studentpersoneel horeca als je ze eindelijk gevonden hebt?

Voor studentpersoneel horeca is het “maar” een bijbaan, maar ook dan moet je zorgen voor binding met je bedrijf. Onder andere binding met je bedrijf zorgt ervoor dat personeel lang(er) bij je blijft werken. Neem je personeel mee in het reilen en zeilen van je bedrijf, leg uit waarom je bepaalde beslissingen neemt, deel zakelijke successen en bespreek tegenslagen.

Ook studentpersoneel horeca wil zich graag ontwikkelen. Zij zijn misschien niet van plan de rest van hun leven in de horeca te blijven werken (maar je weet maar nooit), maar ook zij willen groeien in hun (bij)baan. Daarnaast pluk jij er de vruchten van als zij kennis hebben van het vakgebied en de producten die je verkoopt. Als je niets weet van de wijnen of gerechten die je verkoopt, is het lastig adviseren en wordt up-selling al helemaal moeilijk. Maar ook gastbeleving en gastvrijheid zijn belangrijke zaken om kennis van te hebben. Investeer in trainingen en opleidingen voor je personeel. Of dat nu door een van je vakkrachten is, een cursus van de brouwerij of een officiële opleidingsinstantie: het loont de moeite om je personeel op te leiden.

Je bent de werkgever, geen persoonlijke vriend. Dat betekent echter niet dat je op een onpersoonlijke manier met je personeel om hoeft te gaan, of dat nu je vakkrachten of je studentpersoneel horeca zijn. Toon interesse in je medewerkers, blijf eens zitten bij de naborrel en luister naar wat er speelt, organiseer een keer in de zoveel tijd een personeelsborrel of -uitje. Creëer een team. Wanneer je studentpersoneel horeca het gevoel heeft dat ze deel uitmaken van het team, voelen ze meer binding met het bedrijf. Ze zullen niet zo snel elders gaan werken, maar juist hun hele studie bij jou blijven werken.

Wat voor een arbeidsovereenkomst bied je studentpersoneel horeca?

Vaak vormt studentpersoneel horeca de flexibele schil. Er zijn verschillende mogelijkheden qua arbeidscontracten. In een eerder blog beschreven we de verschillende opties. Wil je meer weten over de mogelijke arbeidscontracten, geen omkijken hebben naar de salarisadministratie van je parttimers of zelfs de volledige werkgeversverplichtingen uit handen geven? De ervaren HR-medewerkers van Fooks vertellen je graag meer over de mogelijkheden en voordelen van arbeidscontracten, het uitbesteden van de salarisadministratie of payroll.

Fooks biedt jou als ondernemer de vrijheid om te ondernemen. Met onze gratis personeelsapp heb je al je personeelszaken bij elkaar. Plannen, roosters maken, uren registreren, verlof en verzuim bijhouden, personeelsdossiers en contracten opstellen doe je eenvoudig en snel met de Fooks app. Boek een gratis demo om de voordelen voor jouw bedrijf te ontdekken.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.