Heropenen horeca, we gaan de goede kant op!

04-06-21

Zowel de horeca als de gasten zijn er klaar voor: na een voorzichtig begin in april mag de horeca vanaf morgen weer een stapje verder heropenen! Wat zijn de richtlijnen van het RIVM voor het verder heropenen van de horeca? Hoe zit het met testen voor toegang? En wat betekent deze verdere heropening voor jou als ondernemer? Lees het in dit blog.

Heropenen horeca, we gaan de goede kant op!

Zowel de horeca als de gasten zijn er klaar voor: na een voorzichtig begin in april mag de horeca vanaf morgen weer een stapje verder heropenen. Het weer zat niet mee de eerste paar weken dat de horeca de terrassen weer mocht openen. Toch zat menig terras bomvol in de regen en de wind. Ondernemers overdekten terrassen waar het kon en gasten staken bij een bui hun paraplu op. Het was duidelijk: we konden allemaal niet meer wachten om weer naar het café te gaan, weer of geen weer!

Op 28 april mocht de horeca weer van start. De heropening van de horeca ging heel mondjesmaat. In eerste instantie nog heel beperkt tussen 12.00 en 18.00, alleen het terras en maximaal 50 personen. Voor restaurants betekende dit dat ze nog steeds geen diners konden draaien. Op 19 mei werden de openingstijden van de terrassen verruimd van 06.00 tot 20.00. Voor de cafés een welkome verruiming van de openingstijden, voor de restaurants een kleine stap naar weer diners kunnen draaien. Iets eerder dan verwacht gaat de heropening van de horeca nu door naar de volgende fase. Vanaf zaterdag 5 juni mogen eet- en drinkgelegenheden weer open van 06.00 tot 22.00. Niet alleen de terrassen, maar ook binnen. Dit is de stap waar de horeca smachtend naar uitgekeken heeft! En wij als gasten net zo goed!

Wat mag er vanaf 5 juni: richtlijnen RIVM voor heropenen horeca

De grootste versoepeling is dat horecagelegenheden ook binnen weer open mogen. Zowel binnen als buiten blijven er wel voorwaarden gelden. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Maximaal 50 personen per binnenruimte (exclusief personeel);
  • Maximaal 50 personen per buitenruimte (exclusief personeel);
  • Een vaste zitplaats is verplicht. Zitplekken aan de bar zijn niet toegestaan;
  • Maximaal vier personen per tafel, kinderen t/m twaalf en personen uit één huishouden uitgezonderd;
  • 1,5 meter afstand tussen tafels, met kuchschermen is 1,5 meter afstand buiten niet verplicht;
  • Voor restaurants en eetcafés geldt dat er binnen maximaal twee shifts tussen 18.00 en 22.00 gedraaid mogen worden;
  • Reserveren, gezondheidscheck en verzoeken tot registreren zijn verplicht. Reserveren mag ook aan de deur;
  • Geen zelfbediening;
  • Geen entertainment, zoals live-muziek en televisieschermen;
  • Gasten verplaatsen zich alleen als ze naar het toilet gaan of moeten betalen;
  • Binnen dragen gasten een mondkapje als ze zich verplaatsen;
  • Tussen 01.00 en 06.00 zijn eet- en drinkgelegenheden gesloten voor afhalen en bezorgen, na 22.00 mogen geen alcoholische dranken verkocht worden.

Bekijk het overzicht "Horeca binnen en buiten open" van de Rijksoverheid hier.

Heropenen horeca met testen voor toegang?

Het kabinet gaat in deze fase van het heropenen horeca ook coronatoegangsbewijzen mogelijk maken. Horeca kan ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Restaurants die geen gebruik maken van toegangstesten mogen bijvoorbeeld maximaal 50 mensen binnen ontvangen. Als ze wél gebruik maken van toegangstesten mogen ze net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaak passen, waarbij de 1,5 meter afstand wel van kracht blijft. Je kan als ondernemer de gasten scannen met behulp van de app voor toegangstesten.

Dit kan een lastige keuze zijn voor ondernemers met zaken waar veel meer dan 50 gasten op 1,5 meter kunnen zitten. Je wil graag zo veel mogelijk gasten ontvangen, maar wil je je gasten verplichten om zich eerst te laten testen? Een spontaan bezoekje zit er dan niet in en hoe hoog is de weerstand van gasten om zich eerst te laten testen? Maar wat als er anders 50 tafels leeg moeten blijven, waar kies je dan voor? Dat is een lastige keuze die je alleen zelf kan maken en waarvan alleen de toekomst uit kan wijzen wat de juiste is.

Er is ook gesproken over zelftesten voor horecapersoneel. Dit is echter een dringend advies, geen verplichting. Het is dus aan jou of je dit van je personeel vraagt. Bedenk wel dat je je personeel niet kan of mag verplichten om zich te laten testen. 

Wat betekent de volgende stap in het heropenen van de horeca voor jou als ondernemer?

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst dat alle maatregelen afgeschaft worden en je je terras en zaak weer op volle sterkte mag draaien. Maar daar is in deze fase nog geen sprake van. Wel kan je er zo veel mogelijk aan doen om de plaatsen die je mag gebruiken zo optimaal mogelijk te benutten en je kosten goed in de gaten te houden. Door een goede personeelsplanning kan je besparen op je loonkosten en op die manier zo veel mogelijk rendement uit het maximale aantal plaatsen halen. Met de gratis planningsapp van Fooks maak je in een handomdraai een rooster. In onze personeelsapp koppel je ook makkelijk je omzetcijfers aan je loonkosten. Op die manier kan je snel bijsturen als het loonkostenpercentage te hoog blijkt ten opzichte van de omzet.

Misschien heb je je personeel moeten laten gaan door de coronacrisis en ben je nu hard op zoek naar personeel. Maar twijfel je of je nieuw personeel in dienst moet nemen en voor hoe lang dan. Is het nu echt voorbij met deze crisis? Welk risico loop je als je nieuw personeel nu een contract aanbiedt? En wat voor een contract geef je ze dan? Bij Fooks kan je al je personeelszaken onderbrengen bij één partner. In de gratis personeelsapp houd je op een makkelijke manier je personeelsdossiers en alle andere personeelszaken bij. Ook kan je ervoor kiezen om je salarisadministratie uit te besteden aan Fooks, zodat je zelf zo veel mogelijk tijd kan besteden aan ondernemen en geld bespaart op personeelskosten.

Wil je liever het werkgeversrisico volledig kwijt zijn? Dan is payrolling een goede optie. Wél je eigen personeel werven en selecteren dat past bij jouw zaak, maar niet de risico’s van personeel in dienst hebben. Zeker in deze tijden is dat een interessante optie. Meer weten over onze gratis personeelsapp? Boek een demo om kennis te maken met alle voordelen. Wil je meer weten over payrolling? Max vertelt je er graag meer over.

Dit blog op een zonnig terras schrijven is een goed begin, maar hopelijk volgen de volgende versoepelingen al snel en zijn alle maatregelen binnen afzienbare tijd echt verleden tijd. En mogen we dan weer op elk moment van de dag van elke horecagelegenheid genieten!

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.