Loonsverhoging horeca, een duivels dilemma
08-10-21
Per 1 juli zijn de wettelijke minimumlonen iets verhoogd, het (minimum)horecaloon 2021 is per 1 juli aangepast met die stijging. De loonsverhoging horeca is een minimale en daar wringt de schoen. Het personeelstekort in de horeca is nog nooit zo groot geweest. Houd je vast aan de lonen zoals die in de cao zijn vastgelegd of kies je er uit nood voor om een hoger loon te bieden om aan personeel te komen en personeel te behouden?
Het horecaloon 2021 is vastgelegd in de horeca-cao. Per 1 juli zijn de wettelijke minimumlonen iets verhoogd, het (minimum)horecaloon 2021 is per 1 juli aangepast met die stijging. De loonsverhoging horeca is een minimale en daar wringt de schoen. Het personeelstekort in de horeca is nog nooit zo groot geweest. Houd je vast aan de lonen zoals die in de cao zijn vastgelegd of kies je er uit nood voor om een hoger loon te bieden om aan personeel te komen en personeel te behouden?
Loonsverhoging horeca, de wettelijke feitjes
Als horecaondernemer heb je je net als elke andere ondernemer te houden aan de wettelijke voorschriften. De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon. Het horecaloon 2021 is vastgelegd in de cao. Hierin staan de minimumlonen beschreven per leeftijdscategorie en per functieschaal.
Per 1 juli 2021 gelden de volgende minimumlonen: https://www.khn.nl/tools/loontabellen-per-1-juli-2021-pdf.
De horeca werkt met referentiefuncties, in een eerder blog beschreven we al een aantal van deze functies en wat ze inhouden. Aan deze referentiefuncties hangt een loonschaal (I t/m XI), deze bepaalt het (minimum)horecaloon 2021. Bij het aannemen van personeel is het altijd van belang om een duidelijke functieomschrijving voor ogen te hebben en vast te leggen, zodat je de juiste referentiefunctie en daarmee loonschaal hanteert. Al voor de coronacrisis kampte de horeca met een personeelstekort. Sinds de heropening van de horeca is dit probleem groter dan ooit.
Is een loonsverhoging horeca dé oplossing voor het personeelstekort?
Nee, het is geen oplossing die het probleem van het gigantische personeelstekort in één klap op zal lossen. Het kan wel een onderdeel van de oplossing vormen. Een hoger horecaloon 2021 kan er voor zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt om in te werken. We kunnen er lang of kort over praten, maar de hoogte van het loon is voor personeel een bepalende factor. Niet alleen bij het werven van personeel, maar ook bij het behouden van je personeel.
Eerder schreven we al over het enorme personeelstekort en hoe je in deze markt nog personeel kan vinden. Behalve het loon zijn er nog andere factoren die het aantrekkelijk maken om nu juist voor jouw bedrijf te komen of blijven werken. De werksfeer is een zeer bepalende factor voor personeel om bij een bedrijf te blijven werken. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen ook doorslaggevend zijn voor personeel om te komen of blijven werken bij jouw bedrijf. Denk hierbij aan het bieden van extra vrije dagen, personeelsmaaltijden, personeelskorting, maar ook het aanbieden van trainingen en scholing. Ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden kunnen voor medewerkers een belangrijke motivatie zijn om ergens te gaan of blijven werken.
Een algehele loonsverhoging horeca zal zeker helpen om makkelijker aan personeel te komen. Dat betekent echter niet dat je al je personeel een significant hoger loon moet geven. Kijk naar de functie om het basissalaris te bepalen en bepaal op basis van ervaring, opleiding en/of competenties het loon dat je deze werknemer wil betalen. Bekijk waar je behoefte aan hebt in je bedrijf. Wanneer je werkt met veel jong en onervaren personeel in de bediening kan het lonen om een ervaren kracht die ervaring heeft met personeel trainen in dienst te nemen of te behouden tegen een hoger salaris. Reken altijd goed door wat de loonkosten van een werknemer zijn en houd het loonkostenpercentage in de gaten. Hiermee voorkom je dat de loonkosten te hoog zijn ten opzichte van de omzet.
Met de gratis planningsapp van Fooks kan je heel makkelijk je loonkostenpercentage in de gaten houden en bijsturen waar nodig. In deze personeelsapp houd je al je personeelszaken overzichtelijk bij elkaar en heb je altijd realtime overzicht van hoe je bedrijf ervoor staat. Wil je eens sparren over horecaloon 2021, personeelszaken of loonadministratie? Onze ervaren HR-medewerkers kijken graag met je mee wat voor jouw bedrijf de beste opties zijn. Bel of mail ons gerust voor een afspraak!
Delen:
Contact met Fooks
Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.