Wat zegt de horeca-cao over werken op feestdagen?

Op dagen dat de meeste mensen vrij zijn, draait de horeca op volle toeren. Werken op feestdagen is in deze branche eerder regel dan uitzondering. Maar hoe zit dat precies? Wat zegt de horeca-cao over werken op feestdagen?

Wat zijn de officiële feestdagen in de horeca volgens de horeca-cao?

In de horeca zijn feestdagen vaak de drukste dagen van het jaar. De horeca-cao gaat ervan uit dat er op een feestdag volgens het reguliere rooster wordt gewerkt. Dit betekent dat een medewerker die normaal op maandag werkt, ook werkt als die maandag een feestdag is. Extra personeel kan nodig zijn om de drukte op te vangen. Medewerkers die op een erkende feestdag werken, hebben recht op feestdagencompensatie. Feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag en beide kerstdagen vallen hieronder. Feestdagen zoals Goede Vrijdag worden niet erkend binnen de horeca-cao en geven daarom geen recht op extra compensatie.

 

Feestdag

Datum

Feestdag volgens horeca-cao?

Suikerfeest (Eid al-Fitr)

Zondag 30 maart 2025

Nee

Goede Vrijdag

Vrijdag 18 april 2025

Nee

Eerste Paasdag

Zondag 20 april 2025

Ja

Tweede Paasdag

Maandag 21 april 2025

Ja

Koningsdag

Zaterdag 26 april 2025

Ja

Bevrijdingsdag

Maandag 5 mei 2025

Nee

Hemelvaartsdag

Donderdag 29 mei 2025

Ja

Eerste Pinksterdag

Zondag 8 juni 2025

Ja

Tweede Pinksterdag

Maandag 9 juni 2025

Ja

Eerste Kerstdag

Donderdag 25 december 2025

Ja

Tweede Kerstdag

Vrijdag 26 december 2025

Ja

Nieuwjaarsdag

Donderdag 1 januari 2026

Ja

 

Voor medewerkers met een wisselend rooster geldt dat zij op een feestdag mogen worden ingeroosterd en dan recht hebben op compensatie voor de gewerkte uren. Wil een medewerker liever niet werken op een bepaalde feestdag? Dan ben je als werkgever verplicht om te kijken of je de uren op een ander moment kunt inroosteren. Lukt dat niet, dan moet de medewerker hiervoor een vakantiedag opnemen.

Sommige ondernemers hebben medewerkers met een vast dienstrooster die werkzaamheden verrichten die niet op de feestdag worden uitgevoerd. Denk hierbij aan medewerkers met administratieve functies. Zij hebben recht op een doorbetaalde vrije dag, omdat zij die dag anders wel gewerkt zouden hebben. Het staat je vrij om deze medewerkers op feestdagen ook werk aan te bieden. In dat geval hebben zij ook recht op feestdagencompensatie.

 

Logo Linksvoor
Logo FLOOR
Logo Solid
Logo Paak
Logo James Horeca
Logo Wijmpje

Een vrije dag voor het Suikerfeest voor islamitische werknemers?

Het Suikerfeest is een belangrijk religieus feest voor Islamitische medewerkers, maar het wordt niet erkend als officiële feestdag in de horeca-cao. Dit betekent dat medewerkers die op deze dag werken, geen recht hebben op feestdagencompensatie. Er zijn echter mogelijkheden voor werknemers om vrij te nemen voor het Suikerfeest. Dit kan bijvoorbeeld door het ruilen van een andere feestdag, zoals Tweede Pinksterdag, voor het Suikerfeest.

Veel cao's bevatten inmiddels flexibele regelingen, zoals een ‘diversiteitsdag’ of de mogelijkheid om een religieuze feestdag in te ruilen voor een andere vrije dag. Deze regelingen kunnen echter per bedrijf verschillen, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt in de cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. Als er geen specifieke regeling voor het Suikerfeest is, zal de werknemer een vakantiedag moeten opnemen.

Feestdagen blog

Heb ik recht op een doorbetaalde vrije dag tijdens feestdagen?

In de horeca-cao geldt voor werken op feestdagen een feestdagencompensatie. Dit betekent dat een medewerker die werkt op een officiële feestdag, recht heeft op tijd voor tijd. Voor elk uur dat een medewerker werkt op een feestdag, heeft hij of zij recht op vrije tijd op een ander moment, waarvoor geen vakantiedagen hoeven te worden ingeleverd. Deze vrije tijd moet binnen drie maanden na de gewerkte feestdag worden opgenomen. Als dat niet mogelijk is, moet de werkgever een toeslag van 50% van het uurloon betalen voor de gewerkte uren.

De feestdagencompensatie geldt niet voor medewerkers die (nog) geen vakkracht zijn. De horeca-cao definieert een vakkracht als: ''een vakbekwame werknemer van 18 jaar of ouder, met een erkend vakdiploma voor de functie. Ook werknemers die een aantoonbare ervaring hebben van minimaal 1.976 uren in de desbetreffende functie, worden als vakkracht beschouwd, ongeacht of ze voltijd of deeltijd werken.''

Bediening met smoothie

Daarom kies je voor Fooks

We hebben al meer dan 20 jaar ervaring. En we werken inmiddels voor 40.000 medewerkers in onder meer hospitality en horeca. Fooks Payrolling heb je voor een vaste lage prijs, zonder onverwachte kosten. De Fooks Planningsapp krijg je gratis. Want we staan voor digitale innovatie, en ouderwetse service. 

  • Al 20 jaar de specialist in payrolling
  • Vaste lage prijs, zonder onverwachte kosten 
  • Gratis Fooks Planningsapp
  • Ouderwets goede service
  • In 3 seconden je medewerkers uitbetalen met CashOut
  • Snel grote aantallen medewerkers verlonen door geautomatiseerde processen 

Klanten
over Fooks

SOLID Event crew

“Payrolling bij jullie onderbrengen was een goede move. Maar dat we echt samen optrekken heeft de grootste winst opgeleverd.”

Lees meer

“Als je met veel oproepkrachten werkt, kun je dat beter niet in eigen dienstverband doen. Het is niet je corebusiness. Voor Fooks wel.”

Lees meer

Het Anatomiegebouw

“Fooks denkt met ons mee, staat 24/7 klaar. Kunnen wij ons focussen op het ondernemen.”

Lees meer

“Alleen als je ‘t overzicht hebt, kun je doen waar je goed in bent. Voor ons is dat mensen verbinden.”

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat zegt de horeca-cao over werken op feestdagen?

Volgens de horeca-cao is er specifieke regelgeving omtrent werken tijdens de feestdagen. Werknemers hebben recht op compensatie als ze werken op erkende feestdagen.

Welke toeslagen zijn er voor werken tijdens feestdagen?

Werknemers die werken op een feestdag, hebben recht op een toeslag van 50% op hun uurloon, volgens de horeca-cao.

Wat gebeurt er als ik niet wil werken tijdens de feestdagen?

Werknemers kunnen aangeven niet te willen werken tijdens de feestdagen, maar werkgevers kunnen hen niet verplichten om te komen werken, tenzij dit duidelijk is afgesproken in het rooster.

Krijg ik extra vrije dagen als ik op feestdagen werk?

 Ja, volgens de horeca-cao heb je recht op extra vrije dagen of vervangende vrije tijd als je werkt tijdens de feestdagen. Dit wordt vaak gezien als compensatie voor de gewerkte uren.

Welke dagen worden erkend als feestdagen volgens de horeca-cao?

Erkende feestdagen volgens de horeca-cao zijn onder andere Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Zie de volledige lijst op onze pagina.

Hoe wordt de compensatie voor werken op feestdagen berekend?

De compensatie voor werken op feestdagen wordt berekend op basis van het uurloon van de werknemer, met een toeslag van 50% voor de gewerkte uren op die dagen.

Wat is het verschil tussen extra vrije dagen en vervangende vrije tijd?

Extra vrije dagen zijn dagen die je krijgt bovenop je reguliere vakantiedagen, terwijl vervangende vrije tijd de tijd is die je krijgt als compensatie voor het werken tijdens een feestdag.

Hoeveel extra uren kan ik krijgen als ik op een feestdag werk?

Dit hangt af van het aantal uren dat je hebt gewerkt tijdens de feestdag. Voor elke gewerkte uur ontvang je compensatie, wat kan resulteren in extra vrije uren of een hogere betaling.

Hoe moet ik mijn werkgever informeren over mijn beschikbaarheid tijdens de feestdagen?

Het is belangrijk om tijdig je beschikbaarheid aan te geven aan je werkgever, zodat zij rekening kunnen houden met je voorkeuren bij het opstellen van het rooster voor de feestdagen.

Maak een afspraak

Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny vertellen graag
wat we voor jullie kunnen doen. We horen graag van je.