Rechtsvormen in de horeca: welke kies je?

  • Leestijd 2 - 5 min
  • 16/10/23
Rechtsvormen in de horeca: welke kies je?

Een ondernemer kan bij het starten van zijn of haar horecabedrijf kiezen uit verschillende rechtsvormen horeca. Of je nu een café, restaurant, hotel of foodtruck wil starten, een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is de keuze van de rechtsvorm voor je bedrijf. Deze keuze kan een behoorlijke invloed hebben op je aansprakelijkheid, belastingverplichtingen en de manier waarop je bedrijf wordt geleid. Daarom is het belangrijk een doordachte keuze te maken voor welke rechtsvorm horeca je kiest.

In dit blog gaan we dieper in op de verschillende rechtsvormen in de horeca en bespreken we het verschil tussen een vennootschap onder firma (vof) en een besloten vennootschap (bv), evenals de voordelen van een bv, vof en eenmanszaak.

Rechtsvormen in de horeca, welke smaken zijn er?

Voordat je een beslissing neemt over de rechtsvorm van je horecabedrijf, is het belangrijk om te begrijpen welke opties beschikbaar zijn. In Nederland zijn de meest voorkomende rechtsvormen voor horecaondernemingen:

  • Eenmanszaak

Dit is de meest eenvoudige en flexibele rechtsvorm horeca waarbij jij als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor alle aspecten van je bedrijf. Je draagt persoonlijke aansprakelijkheid voor de schulden en verplichtingen van je onderneming, maar geniet van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

  • Vennootschap onder Firma (vof)

Bij een vof run je het bedrijf samen met één of meer partners (vennoten). Iedere vennoot brengt kapitaal, arbeid of goederen in. In tegenstelling tot een eenmanszaak deel je de verantwoordelijkheid en eventuele schulden met je vennoten. De winst wordt verdeeld volgens de overeengekomen verdeling.

  • Besloten Vennootschap (bv)

Een bv is een rechtspersoonlijkheid op zichzelf. Met een eigen vermogen. Hierdoor ben je als ondernemer meestal niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv. Dit biedt meer bescherming voor je persoonlijke bezittingen. De winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders in de vorm van dividend.

Nu we een overzicht hebben van de meest gangbare rechtsvormen in de horeca, laten we eens kijken naar het verschil tussen een vof en een bv.

Wat is het verschil tussen een vof en bv?

Nu we een overzicht hebben van de meest gangbare rechtsvormen in de horeca, kijken we naar het verschil tussen een vof en een bv.

Een vof en een bv hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. We bespreken hieronder eerst de verschillende kenmerken en daarna de voordelen van elk van deze rechtsvormen horeca.

Kenmerken Vennootschap onder Firma (vof):

  • Aansprakelijkheid
    Je bent persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Dit betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen als het bedrijf in financiële problemen verkeert.
  • Zeggenschap
    Je deelt de zeggenschap en verantwoordelijkheid met je vennoten. Beslissingen worden in gezamenlijk overleg genomen.
  • Belasting
    De winst van de vof wordt bij de vennoten belast in hun persoonlijke belastingaangifte.

Kenmerken Besloten Vennootschap (bv):

  • Aansprakelijkheid
    Je bent over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv, tenzij er sprake is van wanbeheer.
  • Zeggenschap
    Als eigenaar van de bv (aandeelhouder) heb je volledige zeggenschap over de besluitvorming, tenzij anders bepaald in de statuten.
  • Belasting
    De winst van de bv wordt belast met vennootschapsbelasting, en je kunt besluiten wanneer en hoeveel dividend je uitkeert.

Voordelen van een bv, vof en eenmanszaak op een rij

Elke rechtsvorm horeca heeft ook zo zijn eigen voordelen. Of dit voor jou een voordeel is, hangt af van je persoonlijke financiële situatie, je bereidheid om persoonlijk risico te lopen en je langetermijnplannen voor het bedrijf. We hebben de voordelen per rechtsvorm horeca op een rij gezet:

Eenmanszaak

  • Eenvoudig
    Snelle en goedkope opstart.
  • Fiscale voordelen
    Recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
  • Volledige controle
    Je neemt alle beslissingen zelf.

Vennootschap onder Firma (vof)

  • Samenwerking
    Je kunt kennis en middelen delen met vennoten.
  • Gezamenlijke verantwoordelijkheid
    Risico's en verantwoordelijkheden worden gedeeld.
  • Eenvoudige opstart
    Minder administratieve rompslomp vergeleken met een bv.

Besloten Vennootschap (bv)

  • Beperkte aansprakelijkheid
    Persoonlijke bezittingen zijn over het algemeen beschermd tegen zakelijke schulden.
  • Fiscale voordelen
    Mogelijkheid om fiscaal voordelige constructies te gebruiken.
  • Zelfstandigheid
    Je hebt volledige controle over de bedrijfsvoering.

De keuze voor de juiste rechtsvorm horeca hangt dus af van je persoonlijke situatie, zakelijke doelen en risicobereidheid. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt. Het kiezen van de juiste rechtsvorm horeca is een essentiële stap om je bedrijf succesvol te runnen. Overweeg zorgvuldig de voordelen en nadelen van een bv, vof of eenmanszaak en pas ze aan je specifieke behoeften aan. Met de juiste rechtsvorm leg je een solide basis voor een bloeiende horecaonderneming.

Wil je eens vrijblijvend sparren over de ideeën die jij hebt voor jouw zaak en hoe je naast de keuze voor de rechtsvorm horeca zo goed mogelijk van start kan gaan? Onze ervaren HR-collega’s denken graag met je mee over de mogelijkheden en voordelen op het gebied van personeelszaken. Of het nu gaat om salarisadministratie of je complete personeelsadministratie; Fooks neemt het je graag uit handen, zodat jij je volledig kan focussen op je zaak.