13 feiten en 2 tips over de proeftijd

22-10-24

Door een proeftijd af te spreken kun je als werkgever kijken of een werknemer goed bij je past. Zonder dat je aan elkaar vastzit. Dat kan handig zijn: bevalt het niet, dan kun je als werkgever meteen afscheid nemen van de werknemer. Maar zo’n proeftijd geldt óók voor de werknemer. En wist je dat je geen proeftijd hoeft af te spreken? We zetten de feiten op een rij.

13 feiten en 2 tips over de proeftijd
  1. Een proeftijd is niet verplicht: het is een onderhandelingsitem tussen de werkgever en de werknemer. 

  1. Spreek je wel een proeftijd af, dan moet dat schriftelijk, voordat het contract begint: een mondeling afgesproken proeftijd is niet geldig. 

  1. De proeftijd is voor de werkgever en de werknemer hetzelfde. De werkgever kan geen langere proeftijd aanhouden dan de werknemer. En andersom.  

  1. Je kunt een proeftijd alleen afspreken bij een contract voor langer dan 6 maanden.   

  1. Hoe lang de proeftijd duurt, hangt af van het contract. Bij een contract voor bepaalde tijd langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar, is de proeftijd maximaal 1 maand. Bij een contract voor bepaalde tijd voor 2 jaar of langer, of bij een contract voor onbepaalde tijd, kun je een proeftijd van 2 maanden afspreken.  

  1. Niet alleen de werkgever, ook de werknemer kan tijdens de proeftijd opzeggen. 

  1. Opzeggen kan tijdens de proeftijd op elk moment en met onmiddellijke ingang. 

  1. Bij het opzeggen tijdens de proeftijd hoef je als werknemer niet te zeggen waarom je opzegt. Werkgevers moeten dat alleen (en dan schriftelijk) als de werknemer daar om vraagt. 

  1. Verschillende opzegverboden gelden niet tijdens de proeftijd. Denk aan het opzegverbod tijdens ziekte en zwangerschap. Maar let op: als werkgever mag je in de proeftijd wel opzeggen tíjdens zwangerschap en ziekte, maar niet vanwége zwangerschap of ziekte. 

  1. Soms is een beroep op de proeftijd onrechtmatig. Bijvoorbeeld als er wordt opgezegd vanwege discriminatie (bijvoorbeeld zwangerschap of een chronische ziekte). 

  1. Voor een tweede keer een proeftijd afspreken kan eigenlijk niet. Dat mag alleen als de werknemer een wezenlijk andere functie krijgt met andere verantwoordelijkheden, waar echt andere vaardigheden voor nodig zijn. 

  1. Was de werknemer eerder uitzendkracht bij de werkgever? Dan kun je geen proeftijd meer afspreken, zie ook feit 11. 

  1. Ook bij een proeftijdontslag betaal je als werkgever een transitievergoeding. Maar door de korte duur van de arbeidsovereenkomst gaat dat niet om hoge bedragen. 

 

Tip 1. Wacht niet tot de laatste dag 

Een opzegging moet de andere partij binnen de proeftijd hebben bereikt. Wacht dus niet met opzeggen tot de laatste dag van de proeftijd. 

 

Tip 2. Bel even 

Wil je niet na hoeven denken over de regels voor de proeftijd? Stap dan bijvoorbeeld over op payrollen bij Fooks. Dan weet je zeker dat alles goed is geregeld. Benieuwd of dat voor jullie handig is? Maak een afspraak en kom sparren. 

 

 

 

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.