Een horecabedrijf starten, waar begin je?

  • Leestijd 2 - 5 min
  • 14/01/22
Een horecabedrijf starten, waar begin je?

Als we iets geleerd hebben de afgelopen twee jaar, dan is het wel dat een horecabedrijf starten iets is waar je goed over na moet denken en niet iets is dat je zomaar op de bonnefooi doet. Een horecazaak beginnen brengt risico’s met zich mee. Om die risico’s zo klein mogelijk te maken is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in de ins & outs, de regels en de wetten en de mogelijkheden.

In eerdere blogs schreven we al over het belang van het schrijven van een bedrijfsplan en een financieel plan. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is, omdat je hiermee de (financiële) haalbaarheid van je te starten horecazaak onderzoekt.

Een horecaonderneming starten, waar begin je?

Je hebt besloten een horecabedrijf te starten en hebt de haalbaarheid daarvan onderzocht door middel van een gedegen bedrijfsplan. Je hebt je idee helder en concreet voor ogen en niets staat je nog in de weg om te beginnen. Toch zijn er nog een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden bij een horecazaak starten, voordat je kan beginnen met de inrichting, de kaart en andere leuke zaken. Hieronder vind je een stappenplan met zaken die je moet regelen en wetten die van toepassing zijn als je een horecazaak gaat beginnen.

  1. Controleer het bestemmingsplan. Check voor je een huur- of koopcontract tekent eerst of jouw horeca-activiteit binnen het bestemmingsplan van de gemeente past. Als dat niet zo is, kan je een wijziging in het bestemmingsplan aanvragen, maar het is niet gezegd dat die toegekend wordt.
  2. Inschrijven bij de KvK. Wanneer je een huur- of koopcontract hebt van het pand waar je je horecabedrijf gaat starten, moet je je inschrijven bij de KvK. De KvK geeft jouw bedrijfsgegevens door aan de belastingdienst. Als de belastingdienst je als btw-ondernemer ziet, krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. Dit heb je voor veel zaken nodig, dus inschrijven bij de KvK is een belangrijke stap bij een horecabedrijf starten.
  3. Vraag bij de gemeente een exploitatievergunning horecabedrijf aan. Voor de meeste horecabedrijven is deze verplicht als je in jouw horecazaak gasten ontvangt om te eten en/of te drinken.
  4. Vraag bij de gemeente een drank- en horecavergunning aan. Als er in jouw zaak alcohol genuttigd gaat worden, heb je een drank- en horecavergunning nodig. Het pand en je personeel moeten hierbij aan bepaalde voorwaarden voldoen.
  5. Voldoen aan de brandveiligheidseisen. Dit klinkt simpel, maar de drank- en horecawet stelt eisen aan de inrichting van je zaak, waaronder de brandveiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandwerende deuren, vluchtplannen, noodverlichting, brandblusmiddelen, etcetera. Zorg dat je aan deze eisen voldoet, want de brandweer is onverbiddelijk bij een controle. Terecht, omdat de veiligheid van jouw gasten jouw verantwoordelijkheid is.
  6. Controleer of je een omgevingsvergunning bouwen nodig hebt. Wil je nu of in de toekomst iets bouwen, verbouwen of renoveren in je zaak? Dan heb je deze vergunning meestal nodig. Vooraf informeren bij de gemeente kan een hoop ellende schelen.
  7. Controleer welke vergunningen en licenties je nog meer nodig hebt bij het starten van je horecazaak. Denk hierbij aan een terrasvergunning, aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten of bijvoorbeeld de licentie voor muziekgebruik. Bij vergunningen die je bij de gemeente aanvraagt, kan het zijn dat je een Bibob-formulier in moet vullen. De wet Bibob is erop gericht om de integriteit van de horecazaak of betrokken personen te beoordelen.
  8. Inschrijven NVWA-register. Wanneer je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet je je bedrijf inschrijven in het register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA controleert of levensmiddelen volgens de regels geproduceerd, verwerkt en verkocht worden. Als je eten en drinken bereidt, moet je ook over een HACCP-plan beschikken of een goedgekeurde hygiënecode volgen.
  9. Voldoen aan personeelsregels. Wanneer je gaat werken met personeel, moet je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Je kan hiervoor het model-Horeca RI&E gebruiken.
  10. Controleer de toegestane openings- en sluitingstijden, deze kunnen per gemeente verschillen.
  11. Melding milieubeheer doen. Als horecazaak heb je te maken met diverse milieuvoorschriften. Over het algemeen is het niet nodig om een aparte omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting aan te vragen. Meestal is een melding van je bedrijf bij de gemeente voldoende.

Een horecazaak beginnen, welke diploma’s of papieren heb je nodig?

Voor een aantal van bovengenoemde regels en vergunningen heb je bepaalde diploma’s nodig. Bij een horecazaak beginnen is het dan ook belangrijk om te weten welke dat zijn en of jij die zelf hebt of gaat halen, of dat je dat je personeel laat doen. Dat is vaak afhankelijk van of je zelf veel op de werkvloer aanwezig zal zijn. Voor de meeste van deze diploma’s geldt namelijk dat er altijd iemand aanwezig moet zijn die in het bezit is van deze diploma’s.

  • SVH- diploma Sociale Hygiëne

Om een drank- en horecavergunning te kunnen krijgen is het een vereiste dat je het diploma sociale hygiëne hebt. Tijdens openingstijden moet er daarnaast altijd iemand aanwezig zijn die dit diploma in bezit heeft. Deze personen moeten ook bijgeschreven zijn op je drank- en horecavergunning.

  • HACCP certificaat

De warenwet schrijft voor dat het in alle bedrijven waar bederfelijke eet- en drinkwaren geproduceerd, verwerkt of verkocht worden verplicht is om te werken volgens de regels van de Hygiënecode. Het is voor iedere werkgever wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat alle medewerkers die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren, een training of instructie op het gebied van voedselhygiëne gevolgd hebben.

  • Allergenen certificaat

Sinds 2014 moeten bedrijven die eten serveren ook voldoen aan de allergenenwet. Dit is een Europese wetgeving die voorschrijft dat je, op verzoek van de gast, allergeneninformatie moet kunnen verstrekken.

  • BHV

Elke horeca-ondernemer is verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te hebben. In kleine bedrijven kan een ondernemer zelf de bhv’er zijn. De Arbowet schrijft niet voor hoe de horeca-ondernemer de bedrijfshulpverlening moet regelen. Hij moet in ieder geval rekening houden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die er zijn en er moet tijdens openingstijden altijd een bhv’er aanwezig zijn.

Een horecazaak starten met hulp van de kennis die er al is

Er is dus best wel wat waar je aan moet denken bij het starten van een horecabedrijf. Een horecazaak beginnen doe je dus inderdaad niet zomaar even. Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en kan je gebruik maken van de kennis die er al is.

Bij Fooks helpen we je graag op weg als startend horeca-ondernemer. Een horecabedrijf starten is al spannend genoeg, wij denken graag met je mee over de mogelijkheden qua personeel en administratie. In onze blogs vind je informatie over allerlei onderwerpen voor ondernemers. Van planning, tot soorten arbeidsovereenkomsten, tot payroll, tot loonadministratie. Wanneer je een horecazaak begint, vind je hier allerlei informatie over de zaken waar je als ondernemer mee te maken hebt of krijgt.

Fooks is er voor ondernemers. Met onze gratis personeelsapp maken we het ondernemen makkelijker en overzichtelijker voor je. In een handomdraai maak je roosters, creëer je financieel inzicht en houd je personeelsdossiers bij. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden en voordelen van onze gratis app? Boek dan een kosteloze demo.