Loontabellen en uurlonen in de horeca

  • Leestijd 2 - 5 minuten
  • 08/07/20
Loontabellen en uurlonen in de horeca

In de horecabranche wordt veel gewerkt met uurtarieven. Hoe maak je het juiste uurloon op? Waar moet je je als werkgever aan houden? Welke CAO is van toepassing in de horeca? Op al deze vragen en meer geven we je antwoord in dit blog. 

Uurloon, hoe wordt dit opgebouwd?

De hoogte van het uurloon is afhankelijk van drie factoren:

  1. Het wettelijk minimumloon
    De bedragen van het wettelijke minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Een  volledige werkweek is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Per branche staat dit vastgesteld in de geldende CAO. Voor de horeca is een volledige werkweek 38 uur per week. De overheid stelt twee keer per jaar het wettelijk minimumloon vast. Dit is op 1 januari en per 1 juli.

  2. Het minimumloon n.a.v. de Horeca CAO
    Per branche is er een geldende CAO. Aan deze basisregels moet je je als werkgever houden zodra je bent aangesloten. Voor jouw werknemer is dit een handige handleiding om te raadplegen bij hun vragen. 

  3. Individuele afspraken
    Uiteraard is een CAO slechts een leidraad met minimale vereisten voor wat betreft je (secundaire-) arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen er individuele afspraken gemaakt worden tussen werkgever en werknemer. Hierbij kun je denken aan een bonus, een telefoonvergoeding, opleiding of training. 

Horeca CAO

Ben je met jouw onderneming aangesloten bij de Horeca CAO? Dan moet je je aan deze basisregels houden. De meest recente horeca CAO download je hier. In deze CAO staan onder andere de verschillende type medewerkers uitgelegd en de eisen voor goed werkgeverschap met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten. Ook staat hierin omschreven aan welke regels je je moet houden omtrent de werktijden, de registratie hiervan en feestdagen. Gevolgd door het ontwikkelen van je medewerkers en vitaliteit zoals verzuim. Ten slotte de verschillende soorten functies met bijbehorende uurlonen. 

Loontabel horeca

Zoals eerder aangegeven: ben je met jouw onderneming aangesloten bij een CAO, dan moet je je hier aan houden! Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete en bestaat de mogelijkheid tot ontevreden personeel. 

In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, niet-vakkrachten en seizoenswerkers. De hoogte van het uurloon is afhankelijk van de categorie waar de medewerker onder valt. In de loontabel staan de loonschalen tot en met 21 jaar uitgewerkt. 

Onderstaand een afbeelding van de meest recente loontabel 2020 van de Horeca CAO. De loontabel dateert van 19 mei 2020 en geldt per 1 juli 2020. De loontabel is gebaseerd op een 38-urige werkweek. Indien de afbeelding niet duidelijk te lezen is, verwijzen wij je graag door naar de site van Koninklijke Horeca Nederland. KHN publiceert hier de meest recente loontabellen.  

Uurloon tijdens zon- en feestdagen

Werken op zondagen
Zodra iemand er voor kiest om in de horeca te gaan werken, weten ze dat ze gedurende de weekenden ingeroosterd kunnen worden. Hier gaan werknemers mee akkoord door het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst. Als ze dus ingepland worden op de personeelsplanning, zullen ze hun dienst moeten werken. Uiteraard is het mogelijk om in goed overleg een keer een weekend niet te werken.  

Werken op feestdagen
In Nederland gelden er negen officiële feestdagen volgens de Horeca CAO. Dit zijn:

  • Nieuwjaarsdag

  • Eerste en Tweede Paasdag

  • Hemelvaartsdag

  • Eerste en Tweede Pinksterdag

  • Koningsdag

  • Eerste en Tweede Kerstdag

Het inroosteren van medewerkers op een van deze officiële dagen, vraagt enige compensatie. Hier moet je vooraf rekening mee houden, dit is namelijk van invloed op je loonkosten(percentage) 

Voor het feitelijk werken van een dienst die begint op een feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt als compensatie: 

  • Tijd voor tijd: voor elk uur werken op de feestdag met uitloop van de dienst; 1 uur vervangende doorbetaalde vrije tijd.

  • Tijd voor tijd binnen 6 maanden na feestdag niet mogelijk: 50% toeslag op het uurloon van de uren werken op de feestdag en de tijd voor tijd vervalt.

De feestdagencompensatie geldt niet voor de werknemer die (nog) geen vakkracht is.

Toelichting: De feestdagen kunnen samenvallen met dagen waarop vanwege de rustdagen niet is ingeroosterd. Dan is compensatie niet van toepassing. De feestdagen kunnen samenvallen met het reguliere rooster, maar op de feestdag zelf wordt of hoeft geen arbeid te worden verricht en dan heeft de werknemer die feestdag al doorbetaald vrij. Ook dan is compensatie niet van toepassing. 
(Bron: Horeca CAO)