Loontabellen en uurlonen in de horeca

Loontabellen en uurlonen in de horeca
08/07/20

In de horeca branche wordt veel gewerkt met uurtarieven. Hoe maak je het juiste uurloon op? Waar dien je je als werkgever aan te houden? Welke CAO is van toepassing in de horeca? Op al deze vragen en meer geven wij je antwoord in deze blog.

Uurloon, hoe wordt dit opgebouwd?

De hoogte van het uurloon is afhankelijk van drie factoren:

 1. Het wettelijk minimumloon
  De bedragen van het wettelijke minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Een  volledige werkweek is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Per branche staat dit vastgelegd in de geldende CAO. Voor de horeca is een volledige werkweek, 38 uur per week. De overheid stelt twee keer per jaar het wettelijk minimumloon vast. Dit is op 1 januari en per 1 juli.

 2. Het minimumloon n.a.v. de Horeca CAO
  Per branche is er een geldende CAO. Aan deze basisregels dien je je als werkgever te houden zodra je bent aangesloten. Voor jouw werknemer is dit een handige handleiding om te raadplegen bij hun vragen.

 3. Individuele afspraken
  Uiteraard is een CAO niet een definitieve leidraad voor wat betreft je (secundaire-) arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen er individuele afspraken gemaakt worden tussen werkgever en werknemer. Hierbij kun je denken aan een bonus, een telefoonvergoeding, opleiding of training.

 

Horeca CAO

Ben jij met jouw onderneming aangesloten bij de Horeca CAO? Dan dien je je aan deze basisregels te houden. De horeca CAO van 2020 download je hier. In deze CAO staat onder andere de verschillende type medewerkers uitgelegd de eisen voor goed werkgeverschap met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten. Ook staat hierin omschreven aan welke regels er gehouden moet worden omtrent de werktijden, de registratie hiervan en feestdagen. Gevolgd door het ontwikkelen van je medewerkers en vitaliteit zoals verzuim. Ten slotte de verschillende soorten functies met bijbehorende uurlonen.

Loontabel horeca
Zoals eerder aangegeven, ben je met jouw onderneming aangesloten bij een CAO, dan moet je je hier aan houden! Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete en bestaat de mogelijkheid tot ontevreden personeel.

In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, niet-vakkrachten en seizoen werkers. De hoogte van het uurloon is afhankelijk van de categorie waar de medewerker onder valt. In de loontabel staat t/m 21 jaar de loonschalen uitgewerkt.

Onderstaand een afbeelding van de meest recente loontabel van de Horeca CAO. De loontabel dateert van 19 mei ’20 en geldt per 1 juli ’20. De loonschaal horeca is gebaseerd op een 38-urige werkweek. Indien de afbeelding niet duidelijk te lezen is, verwijzen wij je graag door naar de site van Koninklijke Horeca Nederland. Zij publiceren hier de meest recente loontabellen.

Uurloon tijdens zon- en feestdagen

Werken op zondagen
Zodra je er voor kiest om in de horeca te gaan werken, weet je dat je gedurende de weekenden ingeroosterd kunnen worden. Hier gaan zij mee akkoord door het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst. Als zij dus ingepland worden op de personeelsplanning, zullen zij hun dienst moeten werken. Uiteraard is het mogelijk om met goed overleg een keer een weekend niet te werken.

Werken op feestdagen
In Nederland gelden er negen officiële feestdagen volgens de Horeca CAO. Dit zijn:

 • Nieuwjaarsdag

 • Eerste en tweede Paasdag

 • Hemelvaartsdag

 • Eerste en tweede Pinksterdag

 • Koningsdag

 • Eerste en tweede Kerstdag

Het roosteren van medewerkers op een van deze officiële dagen, vraag enige compensatie. Hier dient vooraf rekening mee gehouden te worden.

Voor het feitelijk werken in een dienst die begint op een feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt als compensatie:

 • Tijd voor tijd: voor elk uur werken op de feestdag met uitloop van de dienst; 1 uur vervangende doorbetaalde vrije tijd

 • Tijd voor tijd binnen 6 maanden na feestdag niet mogelijk: 50% toeslag op het uurloon van de uren werken op de feestdag en de tijd voor tijd vervalt

De feestdagencompensatie geldt niet voor de werknemer die (nog) geen vakkracht is.

Toelichting: De feestdagen kunnen samenvallen met dagen waarop vanwege de rustdagen niet is ingeroosterd. Dan is compensatie niet van toepassing. De feestdagen kunnen samenvallen met het reguliere rooster maar op de feestdag zelf wordt of hoeft geen arbeid te worden verricht en dan heb je die feestdag al doorbetaald vrij. Ook dan is compensatie niet van toepassing.
(Bron: Horeca CAO)